Cseh-magyar cserekapcsolat

CSEHORSZÁGBAN JÁRTUNK 2017

Iskolánk 15 diákja 2017. május 28-június 2-ig diákcsereprogramban vett részt a csehországi Vodnany város gimnáziumának vendégeként. Az idén Vodnany város polgármestere is vendégül látta a csoportot, és támogatásáról biztosította a partnerségi programot.

Az utazásuk első állomása Bécs volt, ahol megtekintették a csodálatos Schönbrunn kastélyt és annak pompás parkját. Már cseh földön járva, a festői szépségű hlubokai várat is bebarangolták.

A vendéglátók idén is érdekes programot állítottak össze, melyek között szerepelt Vodnany természeti és épített értékeinek megismerése, és a már hagyományosnak tekinthető prágai kirándulás. A magyar tanulók kíváncsian járták be a történelmi óvárost, természetesen átkeltek a méltán híres Károly hídon is.

A hét során ellátogattak Mladá Boleslavban, ahol megtekintették a Skoda múzeumot és gyárat. A tanulók nagy örömére a legújabb modelleket maguk is kipróbálhatták. Visszaútban megcsodálták a Sváta Hora zarándoktemplomot és környékét is. A diákok megismerkedtek a történelmi jelentőségű, hangulatos városkával, Pisekkel is. Itt a „Lézer arénában”, egy különleges attrakció várta őket, küzdelmes csatában próbálhatták ki a filmekből jól ismert lézerfegyvereket.

Az utazás megrázó és szívszorító része a terezini konzentrációs táborba tett látogatás volt, ahol saját szemükkel győződhettek meg a holokauszt borzalmaival.

Az utolsó napot a csoport Cesky Krumlovban töltötte. Elsőként bányászruhát öltöttek és kisvasúton mentek le a grafitbányába. Itt betekintést nyertek a grafitbányászat rejtelmeibe, s az idegenvezető tréfájának köszönhetően izgalmas pillanatokat is átélhettek a sötét, földalatti világban.

A felszínre jutva bebarangolták a világörökség részeként számon tartott városkát, a csodálatos kastélyt, illetve annak parkját.

A búcsú napján a gyerekek vegyes érzelmekkel szálltak fel a buszra, hiszen el kellett válniuk újonnan szerzett barátaiktól. A Csehországban töltött napok felejthetetlen és maradandó élményt nyújtottak valamennyijük számára. 

 

CSEH TANULÓK  A KAZINCZYBAN 2016

Iskolánk immár 4. alkalommal, 2016. június 5-10. között fogadta aa cseh testvériskolából érkező csoportot. Az idei program mind a vendég, mind a kazinczys diákok számára nagy élményt jelentett. Az iskolai programokon (cseh diákok prezentációja, MediBall bemutató) kívül természetesen megtekintették városunk nevezetességeit is.

A Móricz Zsigmond Színházban az érdeklődő diákok a kulisszák mögé is bekukkanthattak, megcsodálhatták az egykori előadások jelmezeit és díszleteit. Nagy büszkeség töltötte el a vendégeket, amikor meghallották, hogy Ivo Krobot, a híres cseh rendező Bohumil Hrabal cseg író több darabját is rendezte már Nyíregyházán. A hétfő déutáni program a LEGO gyárban folytatódott, ahol megfigyelhették hogyan és milyen körülmények között készülnek az általuk is kedvelt játékok.

A csoport kát csodálatos napot töltött Sóstón, ahol bebarangolták városunk büszkeségeit: az állatparkot és a falumúzeumot. Természetesen nem maradt ki a programból az "Aquarius" Élményfürdőben való felfrissülés.

Az aggteleki kiránduláson megcsodálták a világörökség részeként nyilvántartott cseppkőbarlandokat. A nap zárásaként Miskolctapolcán bobozhattak a gyerekek.

A csapat a program zárásaként egy bokortanyát látogatott meg, ahol állatokat simogattak, népi játékokat játszottak, majd lovaskocsival felfedezték a környéket. A délután fénypontja a Tengertánc Iskola néptáncbemutatója volt, amit az azt követő tántanulás tett csak igazán felejthetetlenné.

A cseh diákok a pénteki napot - immár vendéglátóik nélkül - a fővárosban töltötték. A buszos városnézés után rövid sétát tettek a Hősök terén és a Városligetben, majd a Parlamentbe is ellátogattak.

A két iskola diákjai között a közösen eltöltött napokban életre szóló barátságok szövődtek, s már alig várják a jövő évi viszontlátást, amikor 15 kazinczys diák utazhat CSehországba.

Cseh partneriskolai kapcsolat

Iskolánk a 2009/2010-es tanévben vette fel a kapcsolatot a csehországi Vodnany város Vodnany Gimnáziumával (8 osztályos gimnázium).

2010 márciusában a cseh iskola igazgatója és kapcsolattartó tanára látogatott el intézményünkbe. A látogatás során megállapodtunk a cserekapcsolat alapvető kérdéseiben.

Ennek értelmében a cseretáborozásban mindkét iskola évente 14-14 gyerekkel vesz részt. Egyik évben a cseh csoport tölt el 6 napot Nyíregyházán, a következő tanévben pedig a magyar gyerekek utazhatnak Csehországba.

Kapcsolatunk célja, hogy a tanulók kölcsönösen megismerkedjenek a két ország természeti és kulturális értékeivel, az ott élő emberek életével. A partneriskolai kapcsolat lehetőséget nyújt a két nép barátságának erősítéséhez.

Kiemelt szerepet kap az iskolában tanult idegen nyelvek / német és angol /gyakorlása, hiszen a kommunikáció németül és angolul folyik. A diákok családoknál laknak, tehát még több lehetőség nyílik az idegen nyelvek használatára. Így a gyakorlatban is megtapasztalhatják az idegen-nyelvtudás fontosságát.

Fontosnak tartjuk, hogy városunk, régiónk nevezetességeit, értékeit bemutassuk vendégeiknek. Bízunk abban, hogy a két iskola kapcsolata városunk turisztikájának bővítéséhez is hozzájárul.

A kazinczysok ismét Csehországban jártak!

Iskolánknak hat éve van testvériskolai kapcsolata a csehországi Vodnany város nyolcosztályos gimnáziumával.

Ebben a programban mindkét iskola évente 14-14 gyerekkel vesz részt. Egyik évben a cseh csoport tölt el 6 napot Nyíregyházán, a következő tanévben pedig a magyar gyerekek utazhatnak Csehországba.

A cserekapcsolat célja, hogy a tanulók kölcsönösen megismerkedjenek a két ország természeti és kulturális értékeivel, az ott élő emberek életével.

Kiemelt szerepet kap az iskolában tanult idegen nyelvek: német és angol gyakorlása, hiszen a kommunikáció ezeken a nyelveken folyik. A diákok családoknál laknak, tehát még több lehetőség nyílik az idegen nyelvek használatára.            

Ez év áprilisában újra iskolánk csapata utazott Csehországba. Útközben rövid pihenőt tartottak Bécsben, ahol megtekintették, a csodálatos Belvedere kastélyt, majd buszos városnézés közben ismerkedtek meg az osztrák főváros legszebb épületeivel.

A vendéglátók érdekes programot állítottak össze, melyek között szerepelt a már hagyományosnak tekinthető prágai kirándulás. A magyar tanulók kíváncsian járták be a történelmi óvárost. Átkeltek a méltán híres Károly hídon, megcsodálták a várat, mely Európa legnagyobb várkomplexumának számít. Nagy élményt jelentett mindnyájuk számára az őrségváltási ceremónia, szinte mindenki készített egy fotót a kapuban posztoló őrrel. Ezen a napon felkeresték a Nemzeti Műszaki Múzeumot és a Nemzeti Galériát is.

A hét során megtekintették a festői szépségű hlubokai várat és a történelmi jelentőségű városkát, Piseket. A városnéző séta után következett a hét egyik legkedveltebb attrakciója, a „Lézer arénában” tett látogatás, ahol küzdelmes csatában próbálhatták ki a filmekből jól ismert lézerfegyvereket.

Az idei utazás különleges színfoltja volt, hogy tanulók betekintést nyerhettek a régészet és antropológia rejtelmeibe. A Pilseni Egyetem archeológusainak irányításával a tanulók részt vettek egy terepgyakorlaton, majd az egyetem speciális laboratóriumában is vizsgálódhattak. Természetesen megcsodálták a nyugat-csehországi város nevezetességeit, hiszen Pilsen az idén”Európa Kulturális Fővárosa” címmel büszkélkedhet.

Cesky Budejovicében a cseh sörgyártás hagyományaival és legmodernebb technológiájával ismerkedtek meg a magyar diákok.

A búcsú napján a gyerekek vegyes érzelmekkel szálltak fel a buszra, hiszen el kellett válniuk újonnan szerzett barátaiktól, bár megbeszélték, hogy tartani fogják a kapcsolatot, szorosabbra fűzve ezáltal az interkulturális szálakat. Az ott eltöltött napok felejthetetlen és maradandó élményt nyújtottak számukra.

 

 

 

 

 

 

Elérhetőség

Nyíregyházi Bem József Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagintézménye 4400 Nyíregyháza
Árok utca 17.
OM azonosító: 033401
06 30 176 6269
06 42 512-860
nyhkazinczy@gmail.com